به عبارت ديگر فرهنگ، حقيقت و هويت معنوي ملت ها است كه ساختار كيفي زندگي يك ملت را مشخص نموده به گونه اي كه زندگي كمي و مادري او را تحت تأثير قرار مي دهد. در تعريف فرهنگ اسلامي گفته اند، فرهنگ اسلامي مجموعه اي از اعتقادات و اصول اسلامي آداب رسوم، اخلاق و ارزشها و قوانين است كه از وحي سرچشمه گرفته شده است. در هر فرهنگ و جامعه ای اصول خاصی به عنوان هنجاز و فرهنگ آن ملت مطرح شده است که ممکن است در فرهنگ و جامعه ای دیگر ضد فرهنگ تلقی شود. اما در این بین برخی از اصول فرهنگی جهان شمول هستند.
به طور مثال صداقت و احترام به پدر و مادر ارزش تلقی می شود. و یا اینکه در زندگی خانوادگی در تمامی فرهنگ ها طلاق امری نامطلوب تلقی می گردد. طلاق چه در نگرش های اسلامی و چه در نگرش های غربی امری تهدید کننده برای ثبات روانی جامعه در نظر گرفته شده است. اما در این بین حکایت طیف غرب زده فعال در رسانه های بیگانه حکایت دیگری است. از منظر آنان هرآنچه که برای انسان شادی و آزادی بی قید و شرط را فراهم کند اصل است. در این رهیافت با نگرشی افراطی به مفاهیم مکتب لیبرالیسم فایده گرا، بی قیدی و اعتلای مادی در زندگی هدف است. این نوع نگاه را می توان در تمامی رسانه های ماهواره ای مشاهده کرد. در این نگرش بسیاری از موارد که هیچ همراهی با فرهنگ ایرانی(حتی دوره پیش از اسلام) ندارند به نام بخشی از هویت تاریخی جامعه ایرانی ارائه می شود و در پاره ای از موارد برای آن سند هم جعل می شود.
جالب آنکه برخی خوانندگان نزدیک به این رسانه ها بارها ترانه هایی را در قالب ملی گرایی و فرهنگ و تاریخ این ملت ارائه کرده اند که در ظاهر و باطن کم ترین نزدیکی را به فرهنگ چند هزارساله ایران نداشته اند. به راستی کجای شاهنامه برهنگی زن ارزش تلقی شده است. و یا اینکه در کجای کتب تاریخی مربوط به دوره پیش از اسلام بی عفتی و روابط آزاد پیش از ازدواج مورد تاکید قرار گرفته است؟
رسانه هایی چون من و تو و بی بی سی فارسی با ترویج این نگاه افراطی از لیبرالیسم کاری کرده اند که این روزها به راحتی می توان ادعا کرد که نتنها ارزش های سبک زندگی اسلامی بلکه اصول اخلاقی مورد پذیرش لیبرالیسم غربی را به گونه ای آشکار نقض می کنند. این برداشت های افراط آمیز و تحریف شده از فرهنگ غرب پس از مشروطه بسیاری از غرب زدگان وطنی ایران را اسیر خود کرده است. به باور برخی جامعه شناسان، غرب زدگان ما در عمل نه اسلامی عمل می کنند و نه غربی. در این نگاه انسان محوری افراطی و بی قیدی تنها چیزی است که برنامه های این شبکه ها برای جوانان و خانواده های ایرانی به ارمغان دارد.
در بعد رسانه ای حاکمیت این نگاه در رسانه هایی چون من و تو که سرگرمی را هدف برنامه های خود برای مخاطب ایرانی قرار داده اند به وضوح قابل آشکار است. به گونه ای که عفت و پاکدامی در تمامی فرهنگ ها امری ستودنی است اما در فرهنگ مورد نظر گردانندگان من و تو عفت و حوادث نامبارکی چون طلاق چندان مهم نیست. چرا که آنچه مهم است شادی من است. در این نگاه کودکان طلاق و مشکلات ناشی از آن با رابطه مشروع و نامشروع دیگر قابل حل است!
اگر خواسته باشیم موشکافانه و جامعه شناسانه به قضیه نگاه کنیم امروز ما با افرادی به عنوان میدان دار ارزش های غربی در این رسانه ها مواجه هستیم که کم ترین اعتقادی به معدود اصول اخلاقی متفکران مکتب لیبرالیسم اولیه ندارند. در این نگاه با زیر پاگذاردن هراخلاقی به نام محدودیت و سنت نوع خاصی از فرهنگ را دنبال می کند که می توان به آن فرهنگ شیطانی نام نهاد.
منبع:ما هستیم
نظرات شما عزیزان:
|